Gensidig hjælp, solidariske fællesskaber og kooperative samarbejdsformer er centrale elementer i det, der i dag kaldes solidaritetsøkonomi. En af de tidligste teoretikere på området er Pyotr Kropotkin, der døde for 100 år siden den 8 februar. Kom med, når professor i socialt entreprenørskab Lars Hulgaard lægger op til online-debat om Kropotkins relevans for i dag, faciliteret af Bjarke Friborg, der som fagligt aktiv og ansat i en fagforening bl.a. arbejder med nye fællesskaber og gensidig støtte i arbejdslivet. Arrangementet er et samarbejde med SFAH (Selskabet for Arbejderhistorie).
Politisk var Kropotkin en af de udogmatiske socialister, som bevarede en vis indflydelse i den tidligste periode efter revolutionen i 1917. Han nåede at takke nej til en ministerpost, og hans begravelse var både det største og sidste frie optog efter sovjetrepublikkens indførelse. Med sin store viden og idérigdom inspirerede han i sin samtid. Til sin ven Georg Brandes i Danmark skrev Kropotkin i et brev i 1899, at ”Det er sært kære ven! Vi to er forbundne med hinanden på afstand.(.).til trods herfor er vi forenet i kærligheden til friheden, til det gode, til menneskeheden”.
I dag har arven efter Kropotkin værdi til at komme videre efter et århundrede, der har været alt for åben i forhold til markedsøkonomiens gradvise, men konstante løsrivelse fra en bred samfundsmæssig forpligtelse. Med Kropotkins arbejde bliver vi mindet om styrken ved gensidig hjælp og reciprocitet som afgørende bestanddele i et bæredygtigt samfund. Vi kigger på hans konkrete relevans for udviklingen af aktuelle principper som solidaritetsøkonomi, pluralistisk økonomi og nye kooperative samarbejdsformer.
Link til begivenheden findes her