4 dage – 12 begivenheder – 13 (annoncerede) aktioner – 11 åbne husprojekter. Sådan lød startskuddet, da aktionsdagene Tu Mal Wat for et par uger siden løb af stablen i Berlin. Aktionsdagene skulle sætte fokus på besættelser, egenbestemmelse over byens rum og modstand mod gentrificering.
Tu Mal Wat (løst oversat “gør noget” eller “gør hvad som helst”) har gennem de sidste måneder skabt forbindelse mellem flere af Berlins husprojekter og sammensat et program, som blandt andet bød på oplæg, debat og vidensdeling, så aktivister kunne få redskaber til at gå ud og BZ’tte byen.
Fra aktionsdagenes start var der lagt op til en bred fortolkning af BZ – blandt andet blev Kottbusser Tor besat af et pop-up folkekøkken, hvor man midt mellem fastfood restauranter og travl trafik, kunne høre taler om hvordan brugen af det offentlige rum begrænses mere og mere. Der var medbragt bænke fra det nærmeste infopoint og selvom politiet stod i ring omkring folkekøkkenet, kom der løbende flere og flere mennesker til.
Senere samme aften blev der holdt pyjamas party i solidaritet med det rydningstruede Liebig34. Aktivister var mødt op i morgenkåber og dyre-onesies foran kontoret hvor boligspekulanten som har opkøbt Liebig34 holder til, med spørgsmål om hvor skal folk egentlig sove, når de bliver smidt ud af deres hjem? Politiet forsøgte at få den farverige demonstration hen til nabo-bygningen, men inden da var det lykkedes demonstranterne at putte frustrerede breve og tamponer i postkassen foran de store glaskontorer.
Du kan læse Tu Mal Wats engelske call to action her
Vidensdeling
Ud over direkte aktioner, kunne man også under Tu Mal Wat komme til bogudgivelse af “Fighting for spaces, Fighting for our lives – Squatting Movements today”, hvor BZ’ere fra blandt andet København, Barcelona og Athen delte ud af deres erfaringer og gav et indblik i deres lokale BZ-historie og fortalte om hvordan mulighederne for besættelser er i dag. Hvor man i Spanien ser flere og flere BZ’ttelser udenfor storbyen, med guerilla arkitektur og renovation af hele bydele, har Grækenland haft mange squats som husede flygtninge, særligt omkring bydelen Exarcheia, som har oplevet mange rydninger hen over sommeren.
Arrangørerne af aktionsdagene havde også lavet faste info-points, hvor der var mulighed for børnepasning og aktivister kunne komme forbi i løbet af dagene og følge med i de seneste aktioner eller få en kop kaffe og læse zines om alt fra self care til de juridiske aspekter omkring BZ’elser. Det ene info-point var i det lovliggjorte husprojekt Newyorck59, hvor BZ’ttere som tidligere havde boet på Yorck Straße i 2005 BZ’tte det “nye yorck” i en del af et tidligere hospitalsbyggeri.
Ud over de fysiske rum som gav redskaber og information, var en del af arrangørgruppen organiseret omkring #besetzen. Hashtag-bevægelsen, sammen med hashtagget #tumalwat gav aktivister på gaden mulighed for løbende at følge hinandens aktioner på Twitter. Derudover var der også på forhånd sat en hjemmeside op med en ticker-feed, for de som ikke bruger sociale medier.
Til lands, til vands og i luften
Der blev besat en “Wagenplatz” (et område hvor folk bor i biler og vogne), af en gruppe som tidligere har lavet lignende aktioner på grunde som kommunen var ved at sælge til store firmaer. BZ-gruppen ville trække opmærksomhed på byens økonomiske prioritering. I Berlin findes der mange lignende områder og mange af dem er under konstant trussel om rydning fra kommunen.
Lørdagen bød på en stor demonstration, som gik forbi flere af byens rydningstruede squats for at vise dem solidaritet. Samtidig var der rundt om i hele byen gang i flere besættelser;
Et tidligere bryggeri blev BZ’t og udenfor huset mødtes flere aktivister for at lave folkekøkken og vise BZ’erne støtte. Politiet var massivt til stede og spærrede ikke blot de omkringliggende gader af, men stoppede også sporvognen som ellers kørte forbi. Selvom selve huset hurtigt blev ryddet af politiet, var der tre personer som formåede at blive i flere timer, ved at besætte rummet imellem to dele af bygningen, da de hejste sig ud på en palle, som hang i wires i flere meters højde. Alle BZ’erne blev anholdt og der har efter aktionsdagenes afslutning været solidaritetsdemonstrationer for dem.
Hier sind ein paar der Bilder von der nun schon geräumten #LA54
–#besetzen #TuMalWat #b2909 #Berlin pic.twitter.com/b5rovymHry— Momo! 🌾 (@MomozumKreis) September 29, 2019
An der Lansberger Alle 54 wird Gelettert. Es sieht so aus als wären die Besetzer*Innen gekommen um zu bleiben.#tumalwat #besetzen #Berlin pic.twitter.com/pXnPQp6dcf
— Momo! 🌾 (@MomozumKreis) 28 September 2019
På Frankfurter Allee 187 blev en stor hjørnebygning besat af omkring 50 aktivister, som samtidig fremlagde planer om hvordan bygningerne kunne bruges til socialt center til fordel for beboerne i området, i stedet for at stå tomme hen. I flere timer spillede de musik, startede kampråb og pyntede området med farvet røg og glitter. Foran bygningen havde andre aktivister opsat et infopoint, som politiet dog hurtigt afskærmede fra de omkring 100 personer som var mødt op for at støtte BZ’erne. I husets ene ende blev der lavet en sit down-aktion, samtidig med at politiet i husets anden ende var begyndt at opsætte hegn, for at afskærme huset. Denne BZ’else førte hurtigt til forhandlinger internt i kommunen, som pegede i retning af at BZ’erne i hvert fald kunne få lov til at blive i bygningen en uge – hvis de forlod bygningen med det samme. Kommunens planer med den tidligere Stasi-bygning, var at bruge den til arkiv. Det er uvist om BZ’erne gik ind i forhandlingen, eller om de autonomt arbejder videre på deres Soziales Zentrum.
Aktionsdagene førte også til en båd-BZ’ttelse af en af byens kanaler, der blev BZ’t træer i endnu en solidaritetsaktion for Liebig34 og en af byens gader blev omdannet til biograf for en aften.
Tu Mal Wat viste tydeligt hvor bred en BZ-bevægelse der findes i Berlin og kreativiteten og alsidigheden af metoder kan forhåbentlig være med til at inspirere BZ’ere i andre storbyer til at sætte foden ned overfor gentrificering og bruge offentlige rum på nye og inspirerende måder.