Solidaritetsprotest for Vestsahara og Palæstina

FN’s Menneskerettighedsdag den 10. december 2020 blev et stort tilbageskridt i kampen mod de brutale besættelsesmagter, Israel og Marokko. Med en ny “normaliseringsaftale” blev det palæstinensiske og saharawiske folk kastet for løverne af den amerikanske præsident Donald Trump, der på twitter kalder aftalen for “et massivt gennembrud for fred i mellemøsten”.


Af  Global Aktion

Aftalen indebærer, at Marokko anerkender Israel som stat, i bytte for USA’s anerkendelse af Marokkos suverænitet over Vestsahara. Israel og Marokko har ikke tidligere haft fulde diplomatiske forbindelser, men Amnesty International har dokumenteret, at Marokko har brugt israelsk spionudstyr mod marokkanske menneskerettighedsaktivister.

Donald Trumps despotiske alliancedannelse træder på menneskerettigheder, international lov og retten til selvbestemmelse for folket i Palæstina og Vestsahara. Derfor inviterer Global Aktion og Frit Vestsahara til solidaritetsprotest ved den amerikanske ambassade i København på lørdag den 19. december kl. 15.00. 

Medarrangører af protesten er Folkebevægelsen mod EU, Stop Annekteringen af Palæstina 2020, Enhedslisten, SF, SF Ungdom og Radikal Ungdom (listen opdateres løbende). 

Er freden forbi i Vestsahara? 

USA’s meget kontroversielle byttehandel med Marokko, truer sikkerheden i hele regionen, mener Christopher Ross, amerikansk diplomat og tidligere FN mægler for Vestsahara (2009-2017). I et opslag på Facebook skriver han:

– Denne tåbelige og uovervejede beslutning er et slag i ansigtet på principperne om, at intet land må erhverve sig territorium med magt, og at folkenes ret til selvbestemmelse skal respekteres. Det er principper USA selv har forpligtet sig til at overholde. Det er nedfældet i FN-pagten, skriver Ross.  

Marokko er det fjerde arabiske land inden for kort tid, der indgår en såkaldt “fredsaftale” med Israel, med støtte fra USA. I august indgik De Forenede Arabiske Emirater en aftale, der udover at indebære handelsaftaler og direkte flyforbindelser mellem de to lande, også gav landet adgang til at købe F35 kampfly fra USA. Sidenhen har Bahrain og Sudan indgået lignende aftaler, og Sudan er i den forbindelse blevet fjernet fra USA’s terrorliste. Ifølge Jared Kushner, Donald Trumps svigersøn og mellemøst-udsending, forventes Saudi-Arabien at blive det næste land i rækken.  

Kritikere peger på, at aftalerne næppe kan kaldes for “fredsaftaler”, når de lande der har indgået dem, ikke var i krig. Tværtimod kan USA’s anerkendelse af Vestsahara blive brænde på bålet, i en konflikt der netop var blusset op igen, efter 29 års våbenhvile. Den saharawiske frihedsbevægelse og eksilregering Polisario Front, trådte ud af fredsaftalen med Marokko i midten af november, efter provokationer fra den marokkanske hær.

Sidenhen har Polisarios hær udført en række angreb mod marokkanske militærstillinger, mens tusindvis af unge saharawier har valgt tilslutte sig hæren og erklæret sig klar til kamp mod besættelsesmagten. Marokko har endnu ikke besvaret angrebene, men har i stedet intensiveret vold og krænkelser mod aktivister og især journalister i de besatte områder af Vestsahara. Mens konflikten eskalerer, er FN på udkig efter en ny særlig udsending til fredsmissionen i Vestsahara, MINURSO, efter Horst Kohler forlod posten i 2019.