For Sama

Fra 2012 og frem til 2016 filmede journalisten Waad Al Khatib sine oplevelser i millionbyen Aleppo i det nordvestlige Syrien. Flere hundrede timers optagelser er nu blevet samlet til en dokumentar der – fra en kvindes synspunkt – giver et unikt indblik i en af de værste belejringer i moderne tid. Filmen er et rørende og foruroligende stykke historie der beretter om og viser krigens gru i skarp kontrast til et barns opvækst og et folks håb for frihed.


Af A.N.

Sommeren 2012: En flok unge mænd står og maler en væg i det østlige Aleppo. De maler det syriske flag med tre stjerner, symbolet for den  igangværende opstand der har fået tusindvis til at gå i demonstrationer imod landets regime under Bashar Al Assad, der er præsident på livstid. Stemningen er høj og der er flag og sang i gaderne.

Vinter 2015: demonstrationerne er forstummet og erstattet af bitre  kampe overalt i Syrien mellem sekulære oprørere, religiøse grupper som Islamisk Stat og Al Nusra fronten, kurdiske  grupper som YPG/YPJ og regimet. Syrien er forvandlet til en kaotisk slagmark hvor de forskellige grupper bekriger hinanden og alle bekriger regimet som igen bekriger alle på nær kurderne.

Vinter 2016: Alleppo er under belejring på fjerde måned og folk lever i ruiner, ni ud af ti hospitaler i byen er blevet bombet af Assad og det russiske luftvåben. Helikoptere smider tøndebomber overalt i byen og sårede mennesker ligger og flyder på gangene på de sidste hospital hvor Waad filmer begivenhederne mens hendes mand Hamza, der er læge, kæmper for at holde liv i de sårede, der strømmer ind.

Under disse begivenheder vokser Waad og Hamzas forhold, og senere kommer barnet Sama til, Sama som hendes mor har dedikeret filmen til: “ Det var alt sammen for dig Sama”

Filmen var nomineret til en Oscar for bedste dokumentar og  vandt Golden Globe i 2018. Den har høstet et utal af andre priser på forskellige filmfestivaler, og med god grund.

Af de mange dokumentarfilm, der er lavet om den syriske borgerkrig, som stadig raser, så skiller ‘For Sama’ sig ud. Filmet som den er med kameraer i mobiltelefoner og senere et amatørkamera, er billedkvaliteten overraskende god og seeren tages med i  førstehåndsperspektiv når Waad stirrer frygtsomt mod himlen, når lyden af fly og helikoptere cirkler på himlen. Vi er med helt fremme når kameraet ryster og virrer rundt i vild flugt, når stilheden sænker sig og tøndebomberne styrter mord jorden, og man holder vejret i frygt for eksplosionerne, der giver en kuldegysninger når braget lyder og støvet hvirvler op i gangene på hospitalet og i Waad og Hamsas hjem.

Centrum for filmen er den lille pige Sama, der ikke græder når bomberne sprænger, og heller ikke går i panik når de voksne råber og i panik bærer hende ned ad trapperne, i sikkerhed for regimets granater, der buldrer i mørket. Sama er et barn af krigen og ser den som en del af hverdagen idet hun ikke kender til den fred som vi i Danmark og vesten tager for givet. Filmen ‘For Sama’ bringer virkeligheden for de millioner der lever i konfliktzoner, helt tæt på og konfronterer os med det privilegie, det er at leve uden frygt for krig og frygt for at blive tvunget fra sit hjem. Vi følger Sama fra hendes fødsel, under revolutionens sidste krampetrækninger, langs hendes første skridt i de udbombede huse, og hører hendes første ord der næsten overdøves af de russiske raketters nedslag.

‘For Sama’ er en dybt menneskelig film, der dokumenterer de drømme om frihed og forandring, der lå bag oprøret mod Bashar Al Assad. I kontrast til krigens grusomhed ser vi Sama og hendes venner, der leger i beskyttelsesrummene og vandrer mellem blodpøle og døende på hospitalet i hjertet af Aleppo. ‘For Sama’ dokumenterer livet, håbet, kampen og til slut døden af oprørets Aleppo og den syriske revolution, der blev druknet i blod, den syriske revolution som vi på venstrefløjen ofte forkaster som borgerlig og uden betydning. Men for Waad og Hamza betød den alt. Denne totale overbevisning og vilje til at forblive og hjælpe selv da byen blev omringet af Assads styrker, manifesterer sig i en nærmest vanvittig scene hvor Waad og Hamza går tilbage fra en tur til Tyrkiet, og med deres lille datter sniger sig gennem regimets linjer for igen at hjælpe til på hospitalet.

Filmen er dybt relevant den dag i dag, hvor den samme situation i form af en blodig belejring og systematisk bombning af civile, igen finder sted i Idlib provinsen hvor de sidste rester af oprørere og religiøse militser holder ud mod Assad og hans russiske allierede.

Ligesom i Aleppo bliver børnenes og de uskyldiges verden offer for stormagterne og ideologiernes rasen, der sætter verden i brand. ‘For Sama’ minder os om at propagandaen fra de stridende parter i alle krige oftest overdøver den menneskelige lidelse som de fører med sig og markerer vores evne til at elske og forstå hinanden som mennesker.

Filmen har premiere i Danmark til Maj, men kan allerede nu findes online på hjemmesiden ‘Frontline’ hvor der dog kræves en nordamerikansk IP adresse som kan erhverves gennem ethvert VPN program.