Julen er over os. Nogle har trippet i forventning siden sidste gang gaderne blev oplyst af hjerter og stjerner, hvorimod andre har frygtet højtidens hæsblæsende traditionsræs. Heldigvis giver Nørrebro Teaters opsætning af Charles Dickens klassiske fortælling fra 1843 noget til begge parter. Julen er tilstede, men mest som en kontekst til at fortælle om hvordan egenkærlighed blev den altoverskyggende motivation i en gammel gniers liv.
Af O.T
Humbug! Humbug! Humbug mener Ebenezer Scrooge, at julen er. Han vil ikke deltage i denne hæslige højtid, han vil langt hellere tælle sine penge og bruge juleaftensdag på at tjene endnu flere. Heldigvis går hans plan ikke som forventet. I løbet af natten bliver han opsøgt af tre ånder: Fortidens, nutidens og fremtidens ånd. Ånderne konfronterer ham med, hvorfor han er blevet den person han er, hvordan han forvolder skade for andre, og i sidste ende, hvordan hans sørgelige liv vil ende. Om det hele ender godt? Det vil jeg ikke afsløre, men jeg kan dog afsløre, at fortællingen unægteligt er et sandt juleeventyr.
Den gamle nærigpot Scrooge bliver spillet gennemgribende dejligt af Mette Horn. Iført et overskæg, uglet hår og et jakkesæt personificerer hun den ikoniske karakter. Hendes flair for at blande det alvorlige og det komiske, det oprigtige og ironiske gør, at figurens personlighed altid står i lys lue for publikums øjne.
Man kan spørge sig selv, hvorfor instruktøren har valgt at Horn skal spille Mr. Scrooge og ikke Miss. Scrooge, da dette ville have været oplagt, da det ikke ville have nogen sønderlig indvirkning på historien. Dog ved man nu, at hun klædt ud som mand, ligner Albert Einstein på en prik.
Resten af ensemblet er ligeledes med til at drukne forestillingen i en overflod af skarpsindigt skuespil og snorlige replikføring. Jeg har sjældent oplevet et skuespil hvor timingen mellem lydeffekter, replikker, musik og bevægelse var så vel koreograferet og gennemarbejdet allerede ved premieren. Det er en svær disciplin, som man ofte kun lægger mærke til, når det ikke fungerer. I denne forestilling får holdet det til at virke let som en leg.
Igennem forestillingen skal der på kort tid præsenteres mange forskellige karakterer, men det lykkes at give næsten alle en unik personlighed. Den ene underfundige og morsomme person efter den anden bliver introduceret, og som publikum kan man ikke lade være med at føle sig utrolig forkælet.
Forestillingen blander elementer fra den originale fortælling med moderne komik og sprog. Dette fungerer rigtig godt. Man befinder sig hele tiden i en dynamisk bevægelse mellem kendt og forventelig komik og fortællevis, for pludselig at blive overrasket over uventede anakronismer og ud-af-det-blå genrebrud.
En så velforvaltet helhed kan kun resultere i en klar anbefaling af forestillingen. Der er garanti for et godt grin, så hvis man havde planlagt at bruge julen på at gense Home Alone-filmene for 117. gang, vil jeg i stedet henlede opmærksomheden på denne skønne forestilling.
Som en lidt anderledes afslutning på denne anmeldelse, vil jeg i det følgende afsnit følge op på de kommentarer, jeg har modtaget fra det tykaktivistiske miljø i forbindelse med en tidligere anmeldelse af forestillingen; Amerika på Nørrebro Teater
Kommentar. Kort fortalt blev der i denne forestilling gjort meget brug af fatsuits, hvilket ikke fyldte særlig meget i artiklen.
Denne kritik har fået mig til at reflektere yderligere, hvilket nok også er tilfældet for andre læsere af Konfront, så tak for det.
Det forholder sig sådan, at der også i denne forestilling blev brugt et fatsuit, og som tykaktvist-novice er jeg nu i tvivl om, hvordan jeg skal reagere.
Karakteren der bar fatsuit’et var med i kort tid og blev gennemgående portrætteret positivt –der var hverken et verbalt eller non-verbalt fokus på selve fatsuit’et.
Som så mange andre nybegyndere, med et tykaktivistisk tankesæt, så oplever jeg mange spørgsmål, der presser sig på. I dette konkrete eksempel bliver jeg i tvivl om, hvordan jeg som kulturanmelder bør forholde mig til brugen af fatsuit’et, når jeg udover dette ene element synes forestillingen var en gennemgående god oplevelse og et solidt stykke teaterhåndværk i særklasse. Burde det indgå som en stor eller lille del af anmeldelsen? Hvilken vinkel skal man have på det? Hvor problematisk er det, når karakteren bliver fremstillet positivt?
Jeg håber, at de tanker jeg tumler med, kan være med til at skabe en videre konstruktiv dialog og diskussion omkring et emne, som nok er nyt for mange mennesker, og derfor er med til at afføde ubesvarede spørgsmål og skabe usikkerhed omkring håndteringen af tykaktivistiske emner.
Spillested: Nørrebro Teater.
Spilletid: 29. NOVEMBER 2019 — 04. JANUAR 2020
Billetter fra: 100 kroner.