500 klimaaktivister blokerer Göteborgs energihavn

Over flere måneder har initiativet ‘ folk mot fossilgas’ arrangeret flyer-uddelinger og arrangeret demonstrationer imod Sveriges brug af fosilbrændsler. I den første weekend af september gik initiativet på gaden med sit hidtil største arrangement. En masseaktion, der skulle lukke store dele af energihavnen i Göteborg ned og sætte fokus på problemet.


Lørdag den 8 september gik 500 klimaaktivister fra initiativet ‘folk mot fosilgas’ på gaden. De marcherede under politiets overvågning, til Göteborgs energihavn, der i fremtiden vil fungere som et led i importen af gas til Sverige, idet firmaet ‘ Swedegas’ i skrivende stund opfører en terminal, der vil forbinde import fra østersøen til det eksisterende svenske gasnet, og dermed gøre Sverige afhængig af fosilbrændsel i op til 40 år. Havnen, der er nordens største, fungerer også som opbevaringssted for millioner af liter olie og benzin samt et raffinaderi. Aktivisterne var samtidig en del af en tredages klimalejr, der søgte at skabe opmærksomhed omkring Sveriges import af fossile brændsler til trods for den globale opvarmning og utallige eksempler på at kloden er i kritisk tilstand. Konfront var med i lejrens mediehold, der leverede billeder og videoer online weekenden igennem. Fra Danmark ankom en busfuld af aktivister til aktionen, der for manges vedkommende var den første af en sådan størrelse.

11 timers blokade

Lidt efter kl. 6 afgik en lang strøm af aktivister klædt i hvide malerdragter fra lejren med kurs mod energihavnen. Ved hjælp af den såkaldte fingertaktik, delte gruppen sig op i tre dele, der hver blokerede en af indgangene til havnen. Senere splittede endnu en gruppe af for at afskære en sidste indgang, hvor tankvogne blev guidet igennem af havnens personale indtil, de måtte vige for blokaden. I 11 timer holdt blokaderne stand og blev undervejs besøgt af et orkester og en solidaritetsdemonstration. Bemærkelsesværdigt greb det svenske politi ikke ind og nøjedes med at observere blokaderne og tillade en stødt strøm af forsyninger i at nå frem til aktivisterne, der holdt modet oppe med sange, medbragte spil og politiske diskussioner. Aldersmæssigt var langt de fleste i begyndelsen af tyverne, men også ældre mellem 30 og 60 var trukket i de hvide malerdragter, der er kendetegnet klimabevægelsens masseaktioner.

Et logistisk mesterværk

Som aktivist er det ikke blot aktionen i sig selv der fanger øjet. At arrangere, finansiere og udfolde et netværk af frivillige der kan huse 500 personer i telte, forsyne dem med tre måltider om dagen og samtidig levere en lind strøm af updates fra et mediehold, er intet mindre end et svendestykke, der bør følges op på erfaringerne af til fremtidige aktioner. I  Färjenas parken i det nordlige Göteborg var der sat alt op. Fra store cirkustelte til møder og plenum, til madlavningsområder, afgrænsede teltpladser, juridiske rådgivning og infotelte. Det varmer at se hvorledes nye aktivister tages imod og således får en tjekket indgang til miljøet omkring klima og direkte former for aktion.